Beställa skivor på nätet

27.07.2020 11:37

Nu under coronavåren har jag börjat beställa vinylskivor på nätet. Den klara fördelen med detta (om man inte önskar snoka runt i mer eller mindre välorganiserade skivantikvariat i Stockholm) är att allt är prydligt och lättillgängligt organiserat i pris och genre, och du har all tid i världen att söka reda på din alldeles speciella skiva. Det finns också specialaffärer för t.ex. reggaemusik, om det är det du önskar. Så är det heller inget hinder var butiken ligger i Europa. Jag har köpt billiga skivor från Sverige och Tyskland. Prisklassen på dessa skivor har för det mesta legat mellan 5 och 10 euro. För det priset har jag oftast fått det jag är nöjd med. 

Problemet med att beställa skivor till Åland har varit den komplicerade skattegränsen, som gör att du får betala 24 procent extra moms på priset när du väl deklarerar in produkten på postens datasystem. Så eftersom frakten är rätt dyr så lönar det sig att beställa paket som går där runt femtiolappen.

Hur har det då gått att beställa skivor? Jo, med ett undantag riktigt bra. Alla firmor är väldigt måna om att leveransen ska vara smärtfri, vissa firmor är så suveräna att man blir glad (med undersökningar online om hur kunden upplevt affären), t.ex. recordsale.de, som jag verkligen kan rekommendera. I andra fall har man fått kämpa en del för att få paketet spårat, då inget har hänt på över två veckor. Då har det visat sig att paketet tagit omvägen från Malmö via Frankrike och Tyskland innan det slutligen via Stockholm och Vanda landat på posten på Åland. Men det är ju roligt när dina skivor väl kommer fram!