Bob Marley - The Ultimate Music Guide

26.07.2021 10:27

I sommar har jag läst The Ultimate Music Guide om Bob Marley som är utgiven av journalister från de engelska musiktidningarna Melody Maker och New Musical Express. Tidningen går på 146 sidor igenom hela Bob Marleys skivproduktion från starten 1964 med sångtrion The Wailers till skivan Confrontation 1983, som kom två år efter hans död. För övrigt fylls skivrecensionerna ut med reportage och intervjuer om och med Bob Marley, mestandels från reggaelegendens många besök i England.

Under hela tiden som jag läser denna tidning ljuder ett Bob Marley & The Wailers soundtrack i mitt huvud. Det består av både tidiga och senare låtar. Jag minns att jag såg Bob Marley & The Wailers i TV så sent som 1980. Kunde det ha varit från Rockpalast konsert från Tyskland som visades nu och då på SVT. En av mina största musikaliska önskningar vid denna tid var att få se denna konsert igen, och jag hade en vän som trodde att han nog kunde ordna det åt mig. Minns även intervjuer med Bob då han konstant pratade obegripligheter om sin rastafari-tro. Sådana är även intervjuerna i denna tidning. Bob kommer på alla sätt in på rasta.

Det som slår mig är den äkthet och direkthet som är så oundvikligt förknippad med jamaikansk reggae. För Marley fanns dessutom en global dimension med; han blev en rebellisk världsfrälsare, som slutligen gick hem i alla läger. Ett arv han fick ta mycket stryk för hemma på Jamaika, där många ansåg att han kommersialiserade sig själv och sin musik. Men vem har någonsin blivit profet i sitt eget hemland?

Fakta som jag jublar åt är t.ex. då Bunny Wailer satte en förbannelse på producenten Leslie Kong för att han mot bandets vilja gav ut skivan The Best of Wailers 1971. Han hotade producenten med döden, och denne dog också några veckor senare. Samma Bunny hävdade även att orsaken till Bob Marleys död var piller som hans fru Rita matat i honom, och att det var CIA som låg bakom allt. Egentligen dog Marley, vilket få kanske vet, av att ha spelat fotboll med vänner i Paris, och då skadat sin vänstra stortå, som sedan blev angripen av cancer. Bob, sin rastatro trogen, ville aldrig låta amputera tån, och cancern spred sig sedan i kroppen.

The Ultimate Music Guide to Bob Marley ger dig även, förutom en oförglömlig läsupplevelse, alla tips du behöver för att lära känna Bob Marley och hans musik. En bra början kan t.ex. vara att se Kevin MacDonalds film "Marley" från 2012. "Turn up the radio and you listen to this - cos` if you love Bob Marley!"