Femte vinylen - Straight Outta Rockholm

29.03.2021 18:19

Det är första gången någon skickar en gratis promotionskiva till mig, så jag bör känna mig hedrad. Och efter att jag övertygat de åländska tullarna om att innehållet bara är en skiva, så släppte de hem den till min postlåda.

Jag hade höga förväntningar på de 20 artister som ställer sina gamla inspelningar från tidigt 80-tal till förfogande. Banden kommer från "Rockholm", närmare bestämt det näste för egengjord livemusik som trakten kring Katrineholm (sådär en 170 kilometer sydväst om Stockholm), med Vingåker och Flen, utgjorde.

Skivan består av två remixade CD:s. Och jag blir överraskad! Vilken start på skivan. För nästan alla band ritar jag smiley-märken! Här finns energi och spelglädje, ilska, humor och brinnande ambitioner tillräckligt. Påminner om den showcase-kassett med tysk punk vi fick av två punkare på en klassresa till Berlin 1983, fast på svenska (och engelska). Jag önskar jag haft den här skivan då att ge dem, för de frågade efter svensk punk (och kände bara till den finska).

Den här skivan omspänner allt från punk, rak rock, garagerock, depprock, syntrock till mer experimentiell new wave. Mina största favoriter (efter en genomlyssning) är faktiskt det enda utpräglade tjejbandet (om man får säga så), Circus Dolorosa. Sköna, känsliga arr, modiga texter och underbar sångerska. Det låter moget faktiskt! Kan väl annars tro att Zabba å zlå var det K-holm-band som stod närmast kanten för export till Stockholm. Det är mogen punk, man tar ställning i sina texter, det är bra röj. Mina personliga favoriter, efter Circus Dolorosa, är ändå de band som företrädelsevis sjunger på engelska: Horst and the Lions, Djungelpatrullen och Almost. Det är tät, intensiv pubrock. Kommer att tänka på brittiska Johnny Moped när jag hör Djungelpatrullens One Ugly Guy.

Men associationer får jag av denna skiva så att anteckningsblocket inte räcker till. Än låter det Dag Vag (om publikfavoriten Träskets Bröder), än Noice (Gordinis "En på millionen"), och punk-Spice Jones (Suggessions "In absurdum"), än Ebba Grön (Zabba å zlås "Flå KSK")... På skivorna finns även punkröj som varken då eller nu skulle få någon speltid i radion på grund av texterna, såsom låtar av Warzawapakten, Blodbusarna, Wärst och Maximilian Rythm Five. De enda av banden som mig veterligen spelades i radioprogrammet Ny Våg var Blodbusarna.

Jag vill avsluta med två texter av Circus Dolorosa: "Lättar från marken av hettan som stiger/ Men jag faller så lätt av läppar som tiger" (Hettan som stiger) och "Jag har en tistel i min vas/ Den blommar då mitt hjärta gått i kras" (Tistel).

Men vilken guldgruva detta tidsdokument är! Om Rockholm hade så här mycket att komma med - vad var då läget i t.ex. Hudiksvall och Sundsvall? Det återstår att se. För ålänningar intressant kan nämnas att Nicklas Lantz, som är från Flen, var aktivt med i svängen runt det som hände i Rockholm.