Körkultur

01.06.2020 16:19

Jag har till och från sjungit i kör. I lågstadiets skolkör var pojkarna lätt räknade. Det var brorsan, jag och någon till. Men jag minns fortfarande sångerna som vi uppträdde med på julfester och skolavslutningar. På högstadiet minns jag att en utvald elit fick marschera iväg till Stadshuset för att sjunga Tove Janssons Höstvisa för en avgående skoldirektör. Det var stort för en grabb från Scheffersgränd.

Varje kör har sin kultur som präglar den, alltifrån de frackklädda manskörernas strikta hackordning till de blandade körernas lösare kördemokrati. Den bästa kör jag nånsin sjungit i är Kotka Sångare på 2000-talet. Musiken betydde väldigt mycket för oss, och jag fick åka hem till alla gubbarna i Pyttis på övning. Se den isländska filmen Karlakórinn Hekla från -92 om du vill se hur det är när det är som bäst. Här ett klipp: www.youtube.com/watch?v=aTPfVSi93gU

Jag har också ett körminne från 80-talet. Lasse Sundblom ledde Ålands folkhögskolas kör och vi bandade låten Med sång i Ålands radio. Med som dragare var körlegenden Börje Lång. Tack till Börje att du uppmärksammade Ålandstidningen att också jag var med och sjöng med BD den där gången i Moskva.