Madonna-effekten

09.05.2019 14:09

Jag har alltid varit lite kluven till popsångerskan Madonna. Eller mera negativ än kluven faktiskt. Hennes dominans över mediet MTV och den allmänna hysterin runt hennes person fick mig snabbt att slå dövörat till. Det var en tid då det var lika viktigt att synas som att höras, och samtidigt gällde det att vara smart och fräck för att kunna marknadsföra sig. Det här kunde Madonna, och även Michael Jackson. Båda blev ganska snabbt superrika och stora popstjärnor. Men efter att jag läst en biografi över henne har jag lite varit tvungen att korrigera min bild. 

Madonna definierar sig inte själv som den mainstream-artist som många ser henne som. Faktum är att hon alltid haft lite svårt att passa in. Hon kom från en enkel italiensk familj i Detroit,  blev tidigt utan sin mamma, och var tvungen att ta stort ansvar. Så flyttade hon till New York för att slå igenom, dansade på nattklubbar, skrev egna sånger, arbetade sig uppåt. Sitt första dansuppträdande gjorde hon som väldigt ung, iklädd en tajt kroppsstrumpa till The Whos "Baba O`Riley". 

Det faktum att Madonna är popmusik och att hon är kvinna har gjort att hon varit tvungen att förändra sig hela tiden, för att inte stagnera. Men det är även ett konstnärligt val som hon gjort. Hon kan inte köra på i gamla hjulspår, och hon är alltid utsatt för kritik, både från publik och media. Så kan man förstås tycka olika om hennes musik. Den första egentliga kontakten med Madonna som jag minns var när jag på en resa i Baltikum tillsammans med vänner hörde hennes singel Material Girl från 1985 på bilstereon. Vi köpte då kassetten mest på skämt på en loppis i staden Madona. Ända tills alldeles nyligen trodde jag verligen att Madonna menade det hon sjöng: att hon var en materiell flicka, som levde i en materiell värld. Men texten är faktiskt ironisk, vilket jag inte förstod.

Men, effekten av att Madonna verkligen vågade uttrycka sig, med alla till buds stående medel, som kvinna, i en mansdominerad musikbransch, har banat vägen för de kvinnliga stjärnor vi ser idag, allt ifrån Rihanna till Lady Gaga.