Muminmusik

15.02.2021 16:56

En gång hörde jag en modersmålslärare i Vasa övningsskola fråga sin klass vad det är som är typiskt finlandssvenskt med mumintrollen. Minns inte vad svaren blev, men "Allt!" skulle jag ha svarat. Det försiktiga, det bohemiskt borgerliga, lite idylliskt instängda, hemvanda. 

Nu började jag fundera på vad mumintrollen skulle ha lyssnat på för slags musik. Så här tror jag: Muminmamman gillar nog Prince. Han är så kittlande, utmanande spännande. Hon lyssnar nog gärna på Purple Rain när hon diskar. Muminpappan har antagligen Queen på skivtallriken där han sitter i sitt rum och skriver på sina memoarer. Han tycker att det är "kunglig" musik, och var en gång i sin ungdom med i ett körprojekt tillsammans med hattifnattarna där man sjöng Queen för storpublik. Snorkfröken har fastnat för Sting och har många planscher med honom i sitt sovrum. Mumintrollet lyssnar på Electric Light Orchestra, där han ligger i sin säng, även om hans mamma har tipsat honom om Shadows. Han känner ilningar längs ryggraden var gång Jeff Lynnes ljusa stämma skär genom stråkarrangemangen. 

En som aldrig fått vara med i muminfamiljens gemenskap är Mårran. Som alltid så smyger hon omkring runt deras hus, och orsakar panik när hon visar sig. Mårran är ensam och svart. Mårran gillar punk!