Musaploki

15.11.2017 19:07

Idag fyller Musaploki två år! Tack alla ni läsare som följer bloggen. Om man får tro statistiken så har antalet sidträffar ökat regelbundet sedan starten. Att skriva på den här bloggen har för mig blivit något som jag ser fram emot och gärna gör. Det är underligt hur låtarna, artistnamnen och textrader från sånger kommer till mig från tiden som var då för 35 år sedan. Då när jag lyssnade intensivt på allt som jag tyckte var intressant, tog reda på om det som låg i tiden samt bildade mig en egen musiksmak. Och det var tur att det fanns musik att välja av, kan jag nu tycka. Hade väl den bondturen att det under mina formativa år faktiskt ännu fanns musik som var meningsfull och i någon mån nyskapande, även vad texterna beträffar, då det i många fall var även dem som fick mig fast. I år är det ju 40 år sedan punken kom och nästan lika snabbt dog, men i arvet efter den så hittade jag också mina pärlor, och det kan man säkert fortfarande om man vill. 

Ni kanske undrar hur jag väljer ut vad som ska få plats på bloggen. Det som gäller är att jag ska ha lyssnat på musiken då mellan åren 1980-1985. Att sedan mycket av den musiken även gjordes då kan vara ett sammanträffande, men är oftast helt naturligt. Det skrevs och talades om den, man hörde låten i radion eller såg den på MTV. Eller så hade någon kompis skivan, eller sjöng på någon sång som var i ropet. Ett kriterium för Musaploki-musiken är också den att jag inte ska äga skivan själv, eller ha ägt den. En gammal kassettinspelning kan jag skriva om, men inte en skiva. Så vill jag också att en låt ska ha getts ut på singel, för att den ska komma med. Om jag inte hittar på ett temaområde jag kan passa in låten i. Jag vill också att låten ska framkalla ett meningsfullt minne för mig. Något jag kan skriva om. Det är nödvändigt att dra en gräns någonstans, så vissa låtar vill jag helt enkelt inte skriva om - eftersom de inte intresserar mig tillräckligt mycket, typ Dead Ringer med Meatloaf eller This Old House med Shakin`Stevens. Ja, någonstans måste man ju dra gränsen.

Så länge låtar fortsätter att ploppa upp från jag vet inte var, så kommer jag att fortsätta att skriva på min blogg. Ända tills den stund då det känns som om förrådet är uttömt. Som en extra morot för den egna inspirationen tänkte jag i fortsättningen köpa en vinyl-LP från den aktuella tidsperioden, av ett band som jag nämnt, och skriva om den som årstidens skiva - med början nu i höst. För ännu finns det plats i skivsamlingen med de gamla vinylerna.