Suomirokki

12.04.2021 11:44

Det finns något som kallas Suomirokki eller Suomi-rock. Kanske uppstod Suomirock i slutet av sjuttiotalet någonstans omkring Tammerfors. Kanske den också kan kallas Manse-rock, just därför. I låten Suomirokkia från år 1998 tittar bandet Aknestik tillbaka på uppkomsten av Suomirock och sjunger: "Jag minns den soliga dagen/ Sommarens och ljusets känsla/ Gräset luktade, träden doftade, fåglarna sjöng på/ Och en Lada åkte på byvägen/ Ladan körde och stereon spelade." www.youtube.com/watch?v=K8uI5eeZv30

När jag någon gång i början av 80-talet råkade lyssna på den musik som spelades österöver, så slog det mig hur mycket blues det var. Rautalanka-musik, eller Shadows-inspirerad instrumentalmusik, var även i ropet. Det fanns även en tendens inom den finska rocken att inte komplicera saker för mycket. Musiken skulle färdas framåt, "kulkee", i en bestämd växel hela tiden. Det specifikt finska fanns väl också med redan då (t.ex. manifesterat i Juice Leskinens finlandsformade gitarr).

Att Suomirokki uppstått runt Tammerfors, med band som Popeda och Eppu Normaali som främsta företrädare, motsägs väl lite av Leevi & The Leevings låt Onnelliset www.youtube.com/watch?v=PyItf5YCu1M från år 1981. Den är definitivt Suomirock. Även föregångarna Sleepy Sleepers spelade väl i den genren.