Veckans singel - Zion Steppers

25.02.2022 08:57

A-sida: Shine Eye

B-sida: Version

Det var 81-82 som jag fick höra om Zion Steppers spelning på Pub Bastun. Det berättades om Duke of Zion som iklädd sina spygröna shorts trollbundit publiken med sitt toastande till dread, beat and blood-rytmerna, som var typ basist och trummis. Dessutom hade han självdistans, skrev Ålandstidningens reporter. För som enda mörka person i rummet sade han att han inte skulle synas om man släckte ljuset. Ett år senare kom Duken tillbaka med sitt upphottade band Giant Steppers och gav en av de mest minnesvärda konserter jag upplevt på puben. Men det är en annan historia.

På den här singeln från 1981 lånar Duken titeln från Black Uhurus Shine Eye Gal, och fortsätter i samma spår som dem. Han berättar att en tjej med tjusiga ögon nog utgör ett problem för en man, men också tvärtom, att mannen med de tjusiga ögonen vill ha allt vad han ser av flickorna. Tyvärr är läget som det ofta är med de här tjejerna: de är infiltrerade av Babylon system, och därmed i det långa loppet ingenting att ha. 

Intressant att notera måste Zion Steppers två första singlar vara de första (och enda?) försöken med DJ-toast-baserad reggae som någonsin producerats i Sverige. Stilen var ju verkligen på modet i början av 80-talet i Jamaika och England. 

På B-sidans sedvanliga Version har Duken samlat hela den svenska reggaeeliten bland musiker, nämligen Per Cussion All Stars. Resultatet är en väldigt avspänd dub.