Vårens LP - Mikael Wiehe - Hemingwayland

20.04.2019 11:20

 

Sällan har det väl känts mera rätt att köpa en LP än som när jag köpte Mikael Wiehes Hemingwayland i onsdags. Jag hade gnolat på Det räcker nu ett par dagar, googlat låten och fått veta att den finns på skivan, och så hade jag lite tid över innan min mediskurs, parkerar bilen, går in i den nya affären på hörnet i centrum, ser att de har begagnade skivor i en back på golvet, bläddrar och hittar skivan direkt. Expediten prutar ned priset till två euro, skivan är i gott skick och från 1985. Klart att jag köper den!

Skivan behandlar läget i Sverige i medlet av 80-talet. Det är Hemingwayland, och man får söka med ljus och lykta efter de vänner som Dylan kallade samman på 60-talet i låten Times are a changin`. Man ser tecken på att de finns, men de har bytt förklädnad och Låtsas som ingenting (har hänt). Mellan de båda polerna misströstan och mod rör sig Wiehe på skivan. Han är dock ingen som ger sig, trots att många givit upp kampen. Och som sådan fungerar han bäst. Det räcker nu är en låt som representerar Wiehe som helhet: kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Syd- och Centralamerika har alltid varit ett viktigt tema för honom. Men bäst gillar jag sista låten: Då är du farlig. Den ger alla som kämpar för sin rätt legitimitet och tro på sig själv. När man själv kanske misströstar, så får Mikael Wiehe en att tro på att det man gör är rätt: "Dom vill ha dig rädd och liten/ Dom vill ha dig undergiven." Men: "När du blir en som går till handling/ När det du kräver är ditt liv/ När du förenar dig med andra/ då kan det hända/ Då kan en värld förändras." 

Det är bara det att alla lever i hemingwayland nu. När förtroendemannen på jobbet knackar i väggarna till ditt arbetsrum och säger "Easy come, easy go" om din arbetssituation, då vet man. Det är då man själv handlar rätt. Som nu, med Hemingwayland.