Veckans singel - Sun City

27.05.2020 15:53

A-sida: Sun City

B-sida: Not So Far Away (Dub Version)

1985 togs initiativet till att banda in en singel som var ett ställningstagande av musikartister att inte spela i nöjescentrumet Sun City i Sydafrika på grund av den apartheid-politik som bedrevs i landet. Låten Sun City som förekommer i dub-version på singelns B-sida är skriven av Little Steven och producerad av Little Steven och Arthur Baker. Med på skivan är ett stort antal av den tidens största namn, bl.a. Big Youth, Bono, Clarence Clemons, Jimmy Cliff, Bob Dylan, Peter Gabriel, Bob Geldof, Linton Kwesi Johnson, Grandmaster Melle Mel, Joye Ramone, Lou Reed, Bruce Springsteen, Ringo Starr och Pete Townshend. Nordens enda representant utgörs av sångaren i Hanoi Rocks, Michael Monroe. Samma år gavs i Sverige ut ett dubbelalbum som heter Svensk rock mot apartheid, som under namnet ANC-galan gick av stapeln på Scandinavium i Göteborg. På den skivan var hela den svenska och någon från den danska rockeliten med. 

Politiska ställningstaganden av det här slaget var rätt vanliga på åttiotalet. Man tänker på Rock Against Racism i England, Band Aid 1984 och den amerikanska motsvarigheten We Are The World 1985. Nuförtiden lyser de mera med sin frånvaro. Därför var den stora stödgalan för WHO i samband med coronaepidemin nu i april, som sändes i TV, ett stort positivt steg framåt. 

Musikaliskt går Sun City inte av för hackor. Den är uppbyggd runt ett beat som driver låten framåt. Det mesta som sjungs är "Nah-na-nah-nah-nah-nah - Aint gonna play Sun City". Och så har vi the Big Mans fenomenala saxofonspel på det.