Blogg

05.12.2022 14:22

A-sida: Cheri, Cheri Lady

B-sida: Cheri, Cheri Lady (Instrumental)

Ett tecken på att en låt har försäljningspotential är när den hos en ointresserad lyssnare ändå nästlar sig fast, för att dyka upp flera decennier senare. Så är det med Cheri, Cheri Lady av den tyska syntpopduon Modern Talking. Kanske är det bara titeln som fastnar, men bakom ligger en lurig syntpopmatta, som lyxigt rullas ut och som är unik, trots att den påminner om andra syntbands före dem, typ A-ha, Classix Nouveaux eller Depeche Mode. Så där var framgången given. Och det var denna syntslinga plus textraden Cheri, Cheri Lady som fick mig på kroken.

30.11.2022 09:19

A-sida: Story

B-sida: Fragments Of Love

Ekblad (namnet låter väl främst som en blomsteraffär) med frontfiguren Julle Ekblad var ett finlandssvenskt rockband från det tidiga 80-talet som slog igenom på samlingsskivan Kustrock 1982. Samma år släpptes den här singeln, men nu med två låtar på engelska. Musiken på singeln är vad jag förväntade mig. Välproducerad melodisk hårdrock, där riffen och solona sitter som de ska, och med slyngelaktig falsettsång i de rätta diskanterna. Storyn som berättas på sidan A får jag inget grepp om, och B-sidans Fragments Of Love är mest långtråkig i sitt ständiga upprepande av samma tema på statusprylen elgitarr. Julle som producerade Getabandet Ultimatums två låtar på Kustrock, visade vid den här tiden samma dryga beteende, som han låter komma fram via elgitarren och sångmikrofonen. Det hjälper inte sedan att skivan är producerad av Leevi and the Leevings-sångaren Gösta Sundqvist.

28.11.2022 17:25

A-sida: Total Eclipse Of My Heart

B-sida: Take Me Back

På sjuttiotalet, då det fortfarande fanns barer på Åland, med jukebox och flipperspel, samt pajazzo med femtiopennare genast innanför dörren, så minns jag att jag hörde Bonnie Tyler väsa fram It`s A Heartache på Kompassbaren i Mariehamn. Hon lät verkligen som en kvinnlig Rod Stewart, denna schlagerdrottning från Wales. Men där Rod Stewart försvann med sjuttiotalet, så producerade Bonnie Tyler faktiskt något med genomslagskraft en bit in på det nya decenniet. Total Eclipse Of My Heart från 1983 är en låt som suger sig fast. Den har det som många andra låtar om olycklig kärlek har, smärta och inlevelse. Den totala hjärtförmörkelsen får min sympati, och sällar sig till de klassiker från 80-talet, som med säkerhet kommer att leva vidare på mångas bröllop och älghippor i framtiden.

23.11.2022 19:17

A-sida: Varokaa Koiraa

B-sida: Futu

Maukka et Ile`s Disko är vad som blev kvar av Maukka Perusjätkä efter 1981. Tillsammans med Ilkka Vainio (förresten sonen till Kotkalegendaren Junno Vainio) kokar de ihop något som smakar avslagen soppa på en spik. Singeln från 1982 har en låt där man skriker "varning för hunden" på finska, följt av frågan "Vad heter din hund?" på svenska. Det övergår mitt förstånd att lista ut betydelsen i det. B-sidan behandlar säkert främlingsskap på något vis. I början av 80-talet var det säkert ovanligt att vara av annan hudfärg i Finland, så temat kunde ju vara aktuellt. Men det låter som disko i en u-båtshangar ungefär. Inte i min smak!

21.11.2022 17:09

A-sida: Flashdance...What A Feeling

B-sida: Found It

På något vis blandar jag ihop de två dansfilmerna från 80-talet, Fame och Flashdance. Faktum är att det är Irene Cara som gjort soundtracket till båda. Dans var stort då i början av 80-talet, Fame kom 1980 och Flashdance 1983. Det var så smittande så man konkret kunde föreställa sig hur det var att vara en dansande artist, som levde sin värld mellan storstadens konkreta betong och dansgymmets speglar. Jag tror att de här två filmerna kom att betyda väldigt mycket för många ungas självbild på den här tiden, och därför är de inte att förakta. Jag gillar What A Feeling, därför att låten växer ut från en fin melodislinga till ett smittande crescendo. Budskapet är glasklart: What a feeling/ Being`s believin`/ I can have it all, now I`m dancing for my life. De här singlarna är värda att återupptäckas.

16.11.2022 18:15

A-sida: Time Ain`t Nothing

B-sida: No Free Lunch

Green On Red är ett av de banden som jag bara hört talas om, men som jag aldrig hört. Jag tror aldrig att jag hållit något av bandets album i mina händer. Så säkert var det ett bra bandnamn. Man tänker: Grönt På Rött. Nu när jag lyssnar på den här singeln från 1985 överraskas jag av det raka soundet. Sid A är melodisk rock och B-sidan är country, eller så en country-parodi. Budskapet i texterna är inte särdeles djuplodande, ungefär "tiden betyder ingenting om man är ung". Men det är gjort med finess, och det kan alltid finnas en dold hund begraven någonstans i texten. No Free Lunch tror jag är satiriskt menad, både till text och musik. Jag blev positivt överraskad av Green On Red. Inte den avantgard-musik jag fruktade.

14.11.2022 17:46

Back In Black är en singel från 1980 av det australiensiska hårdrocksbandet AC/DC. Jag kan på något vis relatera till skivan och bandet. Dels för att året var 1980 och dels för att bandets sound och approach är rätt så avskalat och mot rock, om man jämför med andra hårdrocksbands yviga stil. Jag har förstås också hört låten Back In Black förut. Det slår mig hur väldigt högt upp i falsett den nya sångaren Brian Johnson kommer (albumet med samma namn hyllar den tidigare sångaren Bon Scott, som dog samma år) samt hur tight Angus Young kan spela sina riff på gitarren trots imagen engelsk-skolpojke-fejkar-utflippad-tomte-manéren. Men där ligger också nyckeln till bandets framgång antar jag: coola på ytan och heta inuti.

09.11.2022 17:47

A-sida: D-a-a-ance

B-sida: (Can`t You) Feel The Beat

På något vis associerar jag det brittiska bandet Lambrettas med mods och scootrar. Nästan som taget ur filmen Quadrophenia med The Who. Eller för att Lambretta låter som namnet på en moped. På den här singeln från 1980 hålls tempot högt. Basen hänger med i svängarna och sätter beatet i främst B-sidans låt, vilket gör att jag kan känna pulsen i den. Dance rör sig i samma jaktmarker. Det är mycket attityd och stil, något budskap kan jag inte utläsa, mer än att dansa och ha roligt. Men kanske det fanns något dolt där i själva subkulturen? Man borde ha varit med själv för att kunna uttala sig om det.

07.11.2022 18:48

Samtidigt med att punken kom till Sverige steg även popparna Noice från Gustavsberg fram med sina färgade frillor och stylade kläder. Tonårsdrömmar som kom 1979 kunde man inte komma runt, tycka vad man tyckte. Året därefter kom Bedårande barn av sin tid, och visst måste jag ha hört den också, även om låtarna inte alls fastnade som de gjorde med Tonårsdrömmar. Så här i efterhand så låter det ganska så hemmasnickrat, både vad gäller texter och arrangemang. De var svärmorsdrömalternativet till Ebba Grön och KSMB. Men efter att en helg ha irrat runt i riktning Gustavsberg med sin ålandsregistrerade bil, så kan jag tralla med i Bedårande barn av sin tid och Du lever bara en gång, som också är med på debutalbumet.

03.11.2022 17:51

A-sida: Run Like A Villain

B-sida: Platonic

Vad sysslade Iggy Pop med på 80-talet? Det är ju allmänt känt att hans storhetstid var sju år innan, men något måste han ju producera. Den här singeln från 1982 bär Iggys kännetecken främst i sången. Rösten är den samma, och litet oslipat är det här ju trots allt. Och rock. Jag gillar Platonic bättre, då den visar en lugnare sida av Iggy. Det är mera akustiskt och handlar säkert om platonisk kärlek. A-sidan tror jag behandlar kalla kriget och det ständiga kärnvapenhotet som rådde på den här tiden. Spring som en skurk, råder oss Iggy. Han lär även haft en bok på gång, står det på skivkonvolutet. I need more hette den. Ska kanske kolla upp boken istället.

<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>

Bloggsvar

19.01.2016 10:11
Hej, läser dagligen här på bloggen. Intressantast, förutom de låtar du lägger upp, är gang of four inlägget. Vet inte hur stora dom var "på sin tid" men klart är att låtarna håller än. Tankade häromdagen(innan ditt blogginlägg) ner några låtar på min playlist på spotify. Förövrigt har jag såklart...