Blogg

12.10.2023 16:40

A-sida: Spådd i handen

B-sida: Kroppens puls

Stockholmsbandet The Rude Kids var det första svenska punkbandet att släppa en platta på ett etablerat skivbolag. Det strider ju förstås emot punkens grundidé, men det är svårt att tro att detta band ligger bakom klassikern "Raggare is a bunch of motherfuckers", som jag minns man hörde talas om då det begav sig. I och för sig har jag väl knappast hört bandet förut heller. Men när jag spelar denna singel från 1982, så blir jag förstås besviken. Musikaliskt ligger den någonstans mellan Noice och Gyllene tider, men textmässigt betydligt sämre ändå. Och synten följer varje ackord som en haj fartyget. Om det är punk, så är det närmare Stranglers än Pistols. Man kan absolut inte ta detta på allvar. "Bomschickaboom kroppens puls", är musik för fjortonåringar. Men jag minns att det fanns de där punkarna som alltid hängde i Gallerian. Kanske var The Rude Kids någon av dem?

10.10.2023 18:40

Vad gjorde jag kl 21.00 den 9.3.1981? Jo, jag vet. Jag var i min säng på mitt rum i Geta och lyssnade på radion. Där sändes en konsert med Göteborgspunkarna Slobobans undergång och Attentat. Det var levande musik från ungdomsredaktionen i Göteborg. Jag vet inte om jag bandade konserten på kassett, i så fall är den kassetten borttappad. Men konstigt nog minns jag låtarna, och kanske till och med lite av mellansnacket. Slobobans spelade bland annat En bomb på 5:ans torg samt en låt som handlade om ett barn som var ute på stan och gjorde slut på pengar som föräldrarna kastade åt honom. "Mamma var e du nånstans/ pappa var e du nånstans/ jag behöver dig så jävla väl/ var e du nånstans ikväll?" Attentat spelade bl.a. Non smoking generation. Jag vet inte varifrån jag fått mitt detaljminne för musik, men säkert är att dessa intressanta konserter som sändes ofta i radion på den här tiden hjälpt upp det väldigt mycket.

04.10.2023 19:16

A-sida: Fortress Around Your Heart

B-sida: Shadows In The Rain

Sting har alltid något angeläget att komma med. Även fastän han kan låta som en lite tråkig och förutsägbar adult oriented rockare, så gör han musik som ligger nära hjärtat. På den här singeln från 1985 vandrar han på sidan A omkring i välkända landskap, men det är något som inte är som det ska. Om man bygger en alltför stark fästning runt något är det risk att man utestänger något vitalt. Hur river man de murar som man själv byggt upp? B-sidans låt är antitesen. "Woke up in my clothes again this morning/ Don`t know exactly where I am." Här sköljer den totala friheten över en som en kall våg. Frågan är sedan vad som är bäst: trygghet eller frihet. Shadows In The Rain är för övrigt en gammal Police-låt.

02.10.2023 18:58

I slutet av sommaren cyklade jag iväg till Kvarnbo i Saltvik för att titta på en bra konstutställning. I mitt huvud spelade som vanligt den inre jukeboxen, och någonstans vid Hagaslätten var det Linnéa av Evert Taube som hade fastnat på skivtallriken. Konstigt nog hittade jag på samma resa boken Evert Taube - Poet, Musikant, Artist av Georg Svensson från 1976 på ett garageloppis.

Evert Taube är den svenska nationaltrubadur man är uppvuxen med. Vi sjöng hans sånger i skolan när jag var barn. Denna vissångare, född 1890 i Göteborg och med ön Vinga som sin barnkammare, var en levnadsglad äventyrare med många strängar på sin luta. Han ville först bli konstnär, sedan författare. Att uppträda med sina visor var egentligen inte vad han ville bli ihågkommen för. Men så blev det ändå. Han blev känd som den svenska vissångare, som öppnade dörrarna på glänt mot världen: såväl Argentina och Provence, som Stockholm och Göteborg. 

Taube var tidlöst klassisk och opolitisk i sina sånger. Hans tidiga och starka ställningstagande för miljöfrågor har fått nutida artister såsom Stefan Sundström att intressera sig för honom. För liksom Bellman och Cornelis Vreeswijk så är Evert Taube alltid värd att återupptäckas. 

30.09.2023 12:19

A-sida: Djuren har fått ungar

B-sida: Vårvisa till Sara

Sven-Bertil var för alltid dömd att sjunga sin pappas sånger, men här är en singel från 1985 där Sven-Bertil själv står som upphovsman till Djuren har fått ungar. Och överraskad blev jag. Jag hade förväntat mig något avslaget i Fritjof och Carmencita-stil, så kommer den ultimata vårlåten. Från första takt känner jag igen arrangemanget, jag har hört det förr. Det är mera pop än schlager, nästan likt Boeves psalm av Lars Hollmer. Det må ju också sägas att bakom det hela ligger ingen mindre än Björn J:son Lindh. Djuren har fått ungar är en sång full av pånyttfödsel och optimism. Den leder fram till den sommar där du och jag vandrar under himlens blåa tak. Sven-Bertil sjunger här med en myndighet som passar utmärkt till det lätta arrangemanget, som går i fransk chansonstil. Det är tur att Vårvisa till Sara är instrumental, för den hade aldrig kunnat mäta sig med sidan A.

26.09.2023 19:14

Det har gått ett år sedan min fru Annu dog i cancer. Den här dagen vill jag minnas alla band och artister på den här bloggen som vi såg. De är: Eppu Normaali, Pelle Miljoona, MA Numminen, Per Gessle, Emil Jensen, Staffan Hellstrand, KSMB, Ismo Alanko, 22 Pistepirkko, Piirpauke, Värttinä, Neil Young, Stiff Little Fingers, Tuomari Nurmio, Kauko Röyhkä, Kari Peitsamo, Tomas DiLeva, Kuttens Bluesband, Ile Kallio, Hemoglobin, Kuusamo och Nordman.

20.09.2023 17:40

A-sida: Saeta

B-sida: Vegas

Nicos singel från 1981 tar en tillbaka till en tid när allt var så mycket enklare och klarare. Hon sjunger som en mörk gudinna från en källare någonstans i Lou Reeds sjuttiotals-Berlin, när öst var öst och väst var väst. Med sin mörka stämma berättar hon en historia som inte finns tillgänglig på sociala medier, utan endast i en skivaffär. Man lyssnar gärna till Nicos stämningar, för de känns äkta. Det är rock i grunden, men soundet är något alldeles eget. Och allt ska ut, utan krusiduller, eller filter. Sådan här musik är det lätt att gilla.

18.09.2023 18:34

Jag vill be alla läsare av Musaploki om ursäkt. Det har varit problem med sidan en längre tid. Allt beror på att webnode håller på och uppdaterar sina funktioner, något alla användare av denna webtjänst måste lida för. Jag bjuder därför på lite höstäppel som tröst, och tipsar om den nya Kaurismäki-filmen Höstlöv som faller. Ska själv gå och se den när tid ges. Kaurismäki brukar ju ha bra musik med, bl.a. i form av Sleepy Sleepers, Joe Strummer eller Melrose. Så håll ut medan de i cyberspace pysslar med sitt, och minns Bob Marleys ord: "If you know what life is worth/ You will look for yours on earth." 

15.09.2023 15:10

A-sida: Hey, Hey, My, My

B-sida: Korståg

The Bunch är återföreningen av Sundsvallsbandet Brända Barn under ett nytt namn. Med sig på sax har de fått Mats Gunnarsson. The Bunch låter precis som Brända Barn, desperat och mörkt. Covern på Neil Youngs klassiker är tyngre än originalet. Och för att visa att man verkligen menar allvar sjunger man: "Hey, hey, my, my, somrarna är så korta/ flugorna hinner knappt äta skiten/ innan den fryser/ och blir till sten." Sången är väl inte direkt att leka med. Citat från den fanns med bland Kurt Cobains sista anteckningar. Singeln är från 1984.

11.09.2023 17:47

Ibland tycker rockjournalister om att göra sig lustiga över att musiker eller deras publik håller fast vid den musik som de alltid spelat eller lyssnat på. Det är liksom att journalisten jämför musik med skåpmat, som alltid måste vara färsk för att vara smaklig. Egentligen så handlar musik om så mycket mera än det. Det handlar om ett unikt beat, sound eller kanske ställningstagande. Att vara så inne i musiken att man ser den från insidan. Det är som att journalisten säger t.ex. åt en som gillar honung, att den borde äta äppelsylt istället. Det är allmänt känt att kärleken till en viss typ av musik grundas redan i 15-20-årsåldern, och att man tenderar att hålla fast vid den livet ut. Till den musiken är det kopplat så mycket upplevelser och minnen att den inte går att uppdatera, som när man köper ett par nya stövlar. Journalister som anser att de beskriver ett kulturellt fenomen har svårt att förstå att det inte är skrattretande att gilla sin favoritmusik.

<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>

Bloggsvar

19.01.2016 10:11
Hej, läser dagligen här på bloggen. Intressantast, förutom de låtar du lägger upp, är gang of four inlägget. Vet inte hur stora dom var "på sin tid" men klart är att låtarna håller än. Tankade häromdagen(innan ditt blogginlägg) ner några låtar på min playlist på spotify. Förövrigt har jag såklart...